Werelds winkelen = 
eerlijk winkelen

U kunt geen VVV-bonnen meer inleveren
bij Wereld Winkel Wierden

 Sinds 10 juli 2024 kunt u geen VVV-bonnen of -kaarten meer inleveren bij de Wereld Winkel Wierden. 

Maar niet getreurd! Wij hebben ook eigen cadeaubonnen voor de liefhebbers. Ideaal als verjaardagscadeau of een andere gelegenheid. Vraag er gerust naar in de winkel. Onze medewerkers helpen graag en pakken het mooi in!--------------------------------------------------------------------

Wereld Winkel Wierden geeft cheques aan 4 goede doelen

Januari 2024

Voorzitter Claudia Supèr mocht op dinsdag 19 december 4 cheques uitreiken aan goede doelen. Stichting Matamba, stichting Bowie, Days for Girls en de Wierdense afdeling van stichting Oost-Europa.

Van links naar rechts: Cobi Noordhoff, Dirk Getkate, Claudia Supèr, Mijntje Haakmeester en Dick Tukker.

Jaarlijks proberen wij een deel van de omzet te schenken aan goede doelen. Dit zijn altijd lokale verenigingen, stichtingen  en particuliere doelen in de lijn van de Wereld Winkel Wierden. Denk aan het bevorderen van eerlijke handel, onderwijs, hulp aan mensen die het echt nodig hebben.  Ook vinden wij het belangrijk dat aanvragers of 1 van de bestuursleden uit de gemeente Wierden komen. Deze actie is een waardering en bewondering voor mensen die onbetaald werken voor alle wereldburgers.

Oproep
Via een oproep zijn verenigingen en stichtingen gevraagd om zich aan te melden als zij aan het doel van de Wereld Winkel Wierden voldoen. Namelijk ver weg en dichtbij mensen nabij zijn. Mensen van de stichtingen hebben onderbouwd waarom zij in aanmerking moesten komen. Daarnaast hebben zij presentaties gegeven op onze vrijwilligersvergadering.

Stichting Matamba
Stichting Matamba verleent zorg in Tanzania, onder meer door weeskinderen te ondersteunen. Door deze steun kunnen zij naar school en medische hulp krijgen. Ook houdt de stichting zich bezig met een brillenproject en onderhoudt contacten met het Health Centre. De stichting Matamba heeft € 500 ontvangen.

Stichting Bowie
Bowie begeleidt personen en gezinnen die moeite hebben om hun financiën op orde te krijgen en te houden. De € 500 die zij hebben gekregen, besteedt de stichting aan de boodschappenpakketten voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum. Bowie wil in deze pakketten meer seizoensgebonden groente en fruit aanbieden.

Days for Girls
Maar liefst € 1750 heeft Days for Girls gekregen. Een mooie opsteker voor de mensen die bij het Huis van Lydia in Almelo ervoor zorgen dat er pakketjes worden genaaid voor meisjes en jonge vrouwen. In onder meer India kunnen zij niet naar school of werk als ongesteld zijn. Dit omdat ze geen maandverband hebben en niet genoeg ondergoed. In de pakketjes zit maandverband gemaakt van kleurrijke katoenen lappen. Ook een paar onderbroeken en een stukje zeep komt in het pakket. Vrijwilligers van Days for Girls helpen op deze manier meisjes in meer dan 100 landen. Daarnaast geven zij voorlichting over hygiëne.

Stichting Oost-Europa
Een bedrag van € 1250 is gegaan naar de Stichting Oost-Europa, afdeling Wierden.  De stichting geeft humanitaire hulp aan bewoners van onder meer Hongarije en Roemenië. Ook zijn er al verschillende goederen naar Oekraïne gebracht. Met dit geld kunnen zij onder meer de transporten betalen. In zowel Enter als Wierden worden de volgende goederen ingezameld: kleding, medische materialen, bruikbare goederen zoals wasmachines, drogers, fornuizen, eenpersoonsbedden en eenpersoonsmatrassen die in goede staat zijn.Voormalig voorzitter Coba Rozema krijgt lintje

 27 april 2023

 Onze voormalige voorzitter Coba Rozema heeft op 26 april 2023 een lintje ontvangen voor haar vrijwilligerswerk. Naast haar voorzitterschap bij de Wereld Winkel Wierden was ze actief voor Unicef, voor de ouderraad en het Algemeen Wierdens Vrouwenkoor. Bron: Tubantia.


Tassen van Stichting Sarangi nu ook verkrijgbaar
bij Wereld Winkel Wierden

In onze winkel liggen nu ook de kleurrijke tassen van Stichting Sarangi. Stichting Sarangi zet zich in voor vrouwenemancipatie en het milieu. Dat doen zij onder meer door het verkopen van tasjes die gemaakt zijn van gerecyclede plastic flessen. Als de stichting tien tasjes heeft verkocht kunnen ze één boom laten planten. 

De tassen hebben verschillende thema’s.  Zo is er de tas ‘dierenliefhebbers’. De kunstvorm op de tas wordt ‘Mithila’ genoemd en wordt alleen door vrouwen in Nepal beoefend.  Daarnaast is er de tas ‘Blue Mallee Seed Dreaming’, deze is ontworpen door kunstenaar Nola Napangardi. De tas heeft een design van de Aboriginals uit Australië.  Ook is er een tas met het thema ‘Sarangi’, het snaarinstrument ter ere van de Gandharba, de muzikantenkaste van Nepal. Op deze tas is ook het traditionele leven van vrouwen in huis en het belang van onderwijs voor vrouwen in Nepal te zien. 

En er zijn nog veel meer kleurrijke tassen met een leuk thema. Met jouw aankoop steun je een goed doel en heb je een mooie herbruikbare tas voor boodschappen! 
Prachtig bedrag opgehaald voor Stichting Karibu

Oktober 2019

Tijdens onze actieperiode in november is er maar liefst 4008,62 euro opgehaald voor het waterfilterproject van stichting Karibu. "Dit is meer dan overweldigend", zegt Marjan Tieberink van de stichting. "Het vele werk dat is verzet heeft dit fantastische bedrag opgeleverd. Hiermee kunnen gemiddeld 100 gezinnen in Afrika worden geholpen.

 

Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Marjan Tieberink (Stichting Karibu), Hans Reterink, Coba Rozema, Wina Batterink, Ingrid Eidhof en Fabrice Nsengiyumva (Stichting Karibu).

De jubileumactie van de 25-jarige Wereld Winkel kende een lange aanloop. "Ruim een jaar geleden besloot het bestuur stichting Karibu te verbinden aan ons 25-jarig bestaan", vertelt voorzitter Coba Rozema. "Vroeg, omdat we wisten dat Marjan vaak in Afrika zit. Op deze manier hoopten we te kunnen plannen dat jij de start van de actie en onze feestavond aanwezig kon zijn."

Met Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Hans Reterink, Wina Batterink en Coba Rozema is een enthousiaste jubileumcommissie gevormd. Zij waren bereid om brainstormen over hoe we Karibu en ons 25-jarig bestaan het beste onder de aandacht konden brengen. Hier is met hart en ziel aan gewerkt. "Het waterfilterproject sprak aan ons en daarom hebben we besloten dit te promoten. Schoon water voor iedereen is van groot belang. Het verbeteren van de toekomst van mensen in ontwikkelingsgebieden is ook een doelstelling van de Wereld Winkel Wierden. Door onder meer de kraam bij Sunte Mart'n, het rad van avontuur, de verkoop van kunstwerken tijdens onze feestavond, sponsoring, giftpotten bij winkels en 25% van de omzet in de winkel gedurende de 25 actiedagen hebben we een mooie bedrag kunnen vergaren." Vervolgens heeft Hans Reterink de cheque uitgereikt.

Met dit bedrag kan Karibu 100 gezinnen in Tanzania helpen. "Ik heb er geen woorden voor: dit is echt geweldig", aldus Marjan Tieberink van de stichting. "De gezondheid van mensen gaat hierdoor vooruit. Met waterfilters worden mensen aangezet om zich een andere levensstijl aan te meten. Zodra schoon water binnen bereik worden zij overtuigd van het belang van schoon water en gaan hier met anderen over spreken. Een sneeuwbaleffect dus. Hiermee is een ontwikkeling in gang gezet."

Gezinnen kunnen het waterfiltersysteem een jaar tot anderhalf jaar gebruiken om vervolgens het belangrijke filter eenvoudig te vervangen. Het onderhoud kan door de familie zelf gedaan worden. Het waterfilter bestaat uit twee emmers waarin het water ook opgeslagen kan worden. In de bovenste emmer gaat het vervuilde water. Door het speciale filter komt het gezuiverde water in de onderste emmer en kan onmiddellijk gedronken worden.

"Mensen in Nederland beseffen vaak niet wat het geven van 40 euro doet voor de mensen in Afrika", aldus Marjan. "Dit soort acties laten ook zien hoe we als mensen waar ook ten wereld elkaar nodig hebben. En dat meer gezinnen straks de beschikking hebben over schoon drinkwater is natuurlijk fantastisch."

De Wereld Winkel Wierden wil iedereen die zich hiervoor heeft ingezet of een bijdrage heeft gedaan in welke vorm dan ook hartelijk bedanken. Weer cheques uitgereikt aan goede doelen 

 10 december 2017

Maar liefst vier goede doelen hebben we blij mogen maken met een mooi bedrag:

Stichting Bowie, Stichting Babubibi , Stichting Hope4Kids en De Generatietuin

Lees meer over het artikelen in
de Wiezer.