Werelds winkelen = 
eerlijk winkelen
Voormalig voorzitter Coba Rozema krijgt lintje

 27 april 2023

 Onze voormalige voorzitter Coba Rozema heeft op 26 april 2023 een lintje ontvangen voor haar vrijwilligerswerk. Naast haar voorzitterschap bij de Wereld Winkel Wierden was ze actief voor Unicef, voor de ouderraad en het Algemeen Wierdens Vrouwenkoor. Bron: Tubantia.Wereld Winkel Wierden steunt goede doelen

November 2021

De uitkomst van de goede doelenactie is bekend. "Het was de bedoeling dat de genomineerden op de vrijwilligersavond een presentatie zouden geven en dat alle medewerkers dan hun voorkeur konden uitspreken", aldus voorzitter Claudia Supèr. "Helaas kon dit vanwege corona niet doorgaan. Daarom hebben wij als bestuur besloten om alle vijf aanvragen te honoreren."

In totaal is er 5.000 euro gereserveerd, een prachtig bedrag dat de stichting Wereld Winkel Wierden, ook in de voor hun zelf moeilijke tijden, uit gaat keren. "Op deze manier wordt onze betrokkenheid, dichtbij en veraf, opnieuw uitgedragen. Dit kunnen we doen dankzij alle klanten en de inzet van onze vrijwilligers."

Stichting Matamba, die hulp biedt in Tanzania op gebied van gezondheidszorg en scholing, krijgt een bedrag van 500 euro.

Het Poliobestrijdingsproject, geïnitieerd door oud-huisarts Stiggelbout in Wierden en de landelijke Rotary, ontvangt een bijdrage van 250 euro. Dit project zit nog in de opstartfase, daarom is er helaas nog geen website in de lucht. 

Stichting Sarangi krijgt 750 euro. Deze stichting zorgt vrouwen in Nepal een eigen inkomen kunnen verdienen door het maken van tasjes uit gerecyclede plastic flessen. 


The Rwandan Female Empowerment Project (RFEP) krijgt een bedrag van 1750 euro. Jonge ongeschoolde vrouwen in Rwanda krijgen de mogelijkheid te worden opgeleid tot manicure/pedicure. In de rijkere wijken van de grote steden kunnen zij zo hun inkomen verdienen.

Tot slot is er het project op Laos van Ernst Janssen. Hij krijgt een bedrag van 1750 euro om in het noorden van Laos, slaapbarakken voor leerlingen die van ver moeten komen op te knappen en sanitaire voorzieningen te verbeteren. Kijk ook dit filmpje: 
Tassen van Stichting Sarangi nu ook verkrijgbaar
bij Wereld Winkel Wierden

In onze winkel liggen nu ook de kleurrijke tassen van Stichting Sarangi. Stichting Sarangi zet zich in voor vrouwenemancipatie en het milieu. Dat doen zij onder meer door het verkopen van tasjes die gemaakt zijn van gerecyclede plastic flessen. Als de stichting tien tasjes heeft verkocht kunnen ze één boom laten planten. 

De tassen hebben verschillende thema’s.  Zo is er de tas ‘dierenliefhebbers’. De kunstvorm op de tas wordt ‘Mithila’ genoemd en wordt alleen door vrouwen in Nepal beoefend.  Daarnaast is er de tas ‘Blue Mallee Seed Dreaming’, deze is ontworpen door kunstenaar Nola Napangardi. De tas heeft een design van de Aboriginals uit Australië.  Ook is er een tas met het thema ‘Sarangi’, het snaarinstrument ter ere van de Gandharba, de muzikantenkaste van Nepal. Op deze tas is ook het traditionele leven van vrouwen in huis en het belang van onderwijs voor vrouwen in Nepal te zien. 

En er zijn nog veel meer kleurrijke tassen met een leuk thema. Met jouw aankoop steun je een goed doel en heb je een mooie herbruikbare tas voor boodschappen! 
Prachtig bedrag opgehaald voor Stichting Karibu

Oktober 2019

Tijdens onze actieperiode in november is er maar liefst 4008,62 euro opgehaald voor het waterfilterproject van stichting Karibu. "Dit is meer dan overweldigend", zegt Marjan Tieberink van de stichting. "Het vele werk dat is verzet heeft dit fantastische bedrag opgeleverd. Hiermee kunnen gemiddeld 100 gezinnen in Afrika worden geholpen.

 

Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Marjan Tieberink (Stichting Karibu), Hans Reterink, Coba Rozema, Wina Batterink, Ingrid Eidhof en Fabrice Nsengiyumva (Stichting Karibu).

De jubileumactie van de 25-jarige Wereld Winkel kende een lange aanloop. "Ruim een jaar geleden besloot het bestuur stichting Karibu te verbinden aan ons 25-jarig bestaan", vertelt voorzitter Coba Rozema. "Vroeg, omdat we wisten dat Marjan vaak in Afrika zit. Op deze manier hoopten we te kunnen plannen dat jij de start van de actie en onze feestavond aanwezig kon zijn."

Met Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Hans Reterink, Wina Batterink en Coba Rozema is een enthousiaste jubileumcommissie gevormd. Zij waren bereid om brainstormen over hoe we Karibu en ons 25-jarig bestaan het beste onder de aandacht konden brengen. Hier is met hart en ziel aan gewerkt. "Het waterfilterproject sprak aan ons en daarom hebben we besloten dit te promoten. Schoon water voor iedereen is van groot belang. Het verbeteren van de toekomst van mensen in ontwikkelingsgebieden is ook een doelstelling van de Wereld Winkel Wierden. Door onder meer de kraam bij Sunte Mart'n, het rad van avontuur, de verkoop van kunstwerken tijdens onze feestavond, sponsoring, giftpotten bij winkels en 25% van de omzet in de winkel gedurende de 25 actiedagen hebben we een mooie bedrag kunnen vergaren." Vervolgens heeft Hans Reterink de cheque uitgereikt.

Met dit bedrag kan Karibu 100 gezinnen in Tanzania helpen. "Ik heb er geen woorden voor: dit is echt geweldig", aldus Marjan Tieberink van de stichting. "De gezondheid van mensen gaat hierdoor vooruit. Met waterfilters worden mensen aangezet om zich een andere levensstijl aan te meten. Zodra schoon water binnen bereik worden zij overtuigd van het belang van schoon water en gaan hier met anderen over spreken. Een sneeuwbaleffect dus. Hiermee is een ontwikkeling in gang gezet."

Gezinnen kunnen het waterfiltersysteem een jaar tot anderhalf jaar gebruiken om vervolgens het belangrijke filter eenvoudig te vervangen. Het onderhoud kan door de familie zelf gedaan worden. Het waterfilter bestaat uit twee emmers waarin het water ook opgeslagen kan worden. In de bovenste emmer gaat het vervuilde water. Door het speciale filter komt het gezuiverde water in de onderste emmer en kan onmiddellijk gedronken worden.

"Mensen in Nederland beseffen vaak niet wat het geven van 40 euro doet voor de mensen in Afrika", aldus Marjan. "Dit soort acties laten ook zien hoe we als mensen waar ook ten wereld elkaar nodig hebben. En dat meer gezinnen straks de beschikking hebben over schoon drinkwater is natuurlijk fantastisch."

De Wereld Winkel Wierden wil iedereen die zich hiervoor heeft ingezet of een bijdrage heeft gedaan in welke vorm dan ook hartelijk bedanken. Weer cheques uitgereikt aan goede doelen 

 10 december 2017

Maar liefst vier goede doelen hebben we blij mogen maken met een mooi bedrag:

Stichting Bowie, Stichting Babubibi , Stichting Hope4Kids en De Generatietuin

Lees meer over het artikelen in
de Wiezer.