Werelds winkelen = 
eerlijk winkelen


Goede wijn behoeft geen krans, maar maakt gezellig tafelen en tijd doorbrengen met familie en vrienden af.

1 oktober 2023

Het begin van Pinotage

De Pinot Noir en de Cinsault, ook wel Hermitage genoemd, zijn in 1925 gekruist door Abraham Perold, professor in de wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch. De Pinot Noir levert geweldige wijnen op, maar is lastig te verbouwen.

Perold plantte een aantal zaden in de tuin van de universiteit. Kort daarna kreeg hij een nieuwe baan en vergat de druiven. Jaren later, toen mensen de tuin gingen opruimen wist Charlie Niehaus maar net te voorkomen dat de planten werden weggegooid. Hij nam ze mee naar een collega, die ze plantte in het bekende Welgevallen Estate, ook in Stellenbosch.

Toen Perold daar op bezoek kwam en het resultaat zag, was de cirkel rond en doopte men de druif Pinotage. De eerste wijn werd gemaakt in 1941. Echt populair werd de druif pas vanaf de jaren 60.


Krachtige smaak
Pinotage is een rode wijn van Fair Trade Original met een rijpe geur van donkere kersen en bramen. Het is een volle wijn met een krachtig smaak. Zuid-Afrikaanse arbeiders verbouwen deze wijn. De wijnboerderij doet mee aan het Black Empowerment Programma, dus werknemers kunnen meepraten en opleidingen volgen om sterker in hun schoenen te staan. Thuis én op hun werk.

Deze Pinotage komt van de Zuid-Afrikaanse wijnleverancier Citrusdal Wines. Citrusdal Wines is een samenwerkingsverband van 10 wijnboeren. Het bedrijf koopt de druiven in van de boerderijen en bottelt het tot kwaliteitswijn. De ontwikkelingsactiviteiten voor de werknemers lopen via Citrusdal Gemeenschaps OntwikkelingsVereniging (GOV).