Werelds winkelen = 
eerlijk winkelen

Winkel weer open vanaf 25 mei

Lieve klanten,

De deuren van onze winkel gaan weer open op maandag 25 mei. Jullie kunnen er weer terecht voor onder meer originele cadeaus en overheerlijke foodproducten! 

De voorlopige openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur. Op zaterdagen ben je van harte welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Hopelijk tot snel!

Met vriendelijke groet,

Bestuur en vrijwilligers van de Wereld Winkel WierdenClaudia Supèr nieuwe voorzitter Wereld Winkel

De Wereld Winkel Wierden heeft na diverse wervingspogingen een nieuwe voorzitter gevonden: Claudia Supèr. Zij neemt het stokje over van Coba Rozema. Samen met de vrijwilligers zet het bestuur al meer dan 25 jaar haar koers uit en zorgt ze ervoor dat ook in Wierden fairtrade producten met een verhaal te koop zijn. 

Claudia zal naast het voorzitterschap ook de taak van winkelcoördinator op zich nemen, een hele klus, die ze met veel enthousiasme sinds 1 mei heeft opgepakt. 


Bij deze heten we Claudia van harte welkom. Op een later tijdstip zal er op gepaste wijze afscheid worden genomen van Coba. 

 


Prachtig bedrag opgehaald voor Stichting Karibu

Tijdens onze actieperiode in november is er maar liefst 4008,62 euro opgehaald voor het waterfilterproject van stichting Karibu. "Dit is meer dan overweldigend", zegt Marjan Tieberink van de stichting. "Het vele werk dat is verzet heeft dit fantastische bedrag opgeleverd. Hiermee kunnen gemiddeld 100 gezinnen in Afrika worden geholpen.

 

Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Marjan Tieberink (Stichting Karibu), Hans Reterink, Coba Rozema, Wina Batterink, Ingrid Eidhof en Fabrice Nsengiyumva (Stichting Karibu).

De jubileumactie van de 25-jarige Wereld Winkel kende een lange aanloop. "Ruim een jaar geleden besloot het bestuur stichting Karibu te verbinden aan ons 25-jarig bestaan", vertelt voorzitter Coba Rozema. "Vroeg, omdat we wisten dat Marjan vaak in Afrika zit. Op deze manier hoopten we te kunnen plannen dat jij de start van de actie en onze feestavond aanwezig kon zijn."

 

Met Mary Slooter, Herman Ellermeijer, Hans Reterink, Wina Batterink en Coba Rozema is een enthousiaste jubileumcommissie gevormd. Zij waren bereid om brainstormen over hoe we Karibu en ons 25-jarig bestaan het beste onder de aandacht konden brengen. Hier is met hart en ziel aan gewerkt. "Het waterfilterproject sprak aan ons en daarom hebben we besloten dit te promoten. Schoon water voor iedereen is van groot belang. Het verbeteren van de toekomst van mensen in ontwikkelingsgebieden is ook een doelstelling van de Wereld Winkel Wierden. Door onder meer de kraam bij Sunte Mart'n, het rad van avontuur, de verkoop van kunstwerken tijdens onze feestavond, sponsoring, giftpotten bij winkels en 25% van de omzet in de winkel gedurende de 25 actiedagen hebben we een mooie bedrag kunnen vergaren." Vervolgens heeft Hans Reterink de cheque uitgereikt.

Met dit bedrag kan Karibu 100 gezinnen in Tanzania helpen. "Ik heb er geen woorden voor: dit is echt geweldig", aldus Marjan Tieberink van de stichting. "De gezondheid van mensen gaat hierdoor vooruit. Met waterfilters worden mensen aangezet om zich een andere levensstijl aan te meten. Zodra schoon water binnen bereik worden zij overtuigd van het belang van schoon water en gaan hier met anderen over spreken. Een sneeuwbaleffect dus. Hiermee is een ontwikkeling in gang gezet."

Gezinnen kunnen het waterfiltersysteem een jaar tot anderhalf jaar gebruiken om vervolgens het belangrijke filter eenvoudig te vervangen. Het onderhoud kan door de familie zelf gedaan worden. Het waterfilter bestaat uit twee emmers waarin het water ook opgeslagen kan worden. In de bovenste emmer gaat het vervuilde water. Door het speciale filter komt het gezuiverde water in de onderste emmer en kan onmiddellijk gedronken worden.

"Mensen in Nederland beseffen vaak niet wat het geven van 40 euro doet voor de mensen in Afrika", aldus Marjan. "Dit soort acties laten ook zien hoe we als mensen waar ook ten wereld elkaar nodig hebben. En dat meer gezinnen straks de beschikking hebben over schoon drinkwater is natuurlijk fantastisch."

De Wereld Winkel Wierden wil iedereen die zich hiervoor heeft ingezet of een bijdrage heeft gedaan in welke vorm dan ook hartelijk bedanken. 

 Leerlingen van Het Laar krijgen smakelijke gastles

Kok Richard van Zalencentrum Het Anker heeft op maandag 7 oktober een gastles gegeven aan groep 7/8 van basisschool Het Laar. De gastles maakt onderdeel uit van activiteiten rondom Wereldvoedseldag op 16 oktober, zodat ook de jeugd erbij betrokken wordt. Zo worden kinderen zich bewust van voedselverdeling, leren zij om gezond te eten en geen voedsel te verspillen.

"Het was heel leuk, de kinderen vonden het heel interessant", vertelt Richard. "De leerlingen hebben veel producten geproefd, zoals chocola en fruit, maar ook koriander, radijs en grapefruit. Natuurlijk heb ik veel verteld over verschillende soorten, fruit en wat je allemaal kan doen met kruiden en specerijen. 

Wereld Winkel Wierden houdt inzameling handdoeken en keukentextiel

Tijdens de 25 dagen-actie, van 4 november tot en met 29 november, die wij houden voor het waterfilterproject van de stichting Karibu van Marjan Tieberink zamelen wij ook handdoeken en keukentextiel in. In Tanzania zijn er bijna geen of slechte kwaliteit aan handdoeken en keukentextiel verkrijgbaar. Daarom willen wij voor arme gezinnen in deze periode zoveel mogelijk handdoeken en keukentextiel inzamelen.

Tijdens openingstijden kunnen schone en hele handdoeken (geen grote badlakens), washandjes, thee- & keukendoeken en vaatdoekjes afgeven. Mocht je nieuw textiel willen schenken, dan verzoeken wij om dit van tevoren te wassen, zodat er voorkomen wordt dat kleuren gaan afgeven. We moeten niet vergeten dat in Tanzania alles op de hand gewassen wordt.

Namens de arme gezinnen al vast heel hartelijk dank.

Openingstijden op een rijtje

Ma  13.00  -  17.00 uur
Di     9.30  -  17.00 uur
Wo   9.30  -  17.00 uur
Do    9.30  -  17.00 uur
Vr     9.30  -  21.00 uur
Za    9.30  -  17.00 uur

Marktstraat 11a
7642 AK Wierden
Telefoon 0546-57 46 56
info@wereldwinkelwierden.nl

Jarige Wereld Winkel Wierden steunt Stichting Karibu met waterfilters

De Wereld Winkel in Wierden zet zich al 25 jaar met ruim 40 vrijwilligers in voor producenten in derdewereldlanden. De laatste jaren worden er naast de verkoop van fairtrade producten ook duurzame en social made-producten uit de regio verkocht.

Doordat we naast onze vaste klantenkring allerlei mogelijkheden benutten om die klantenkring uit te breiden, door ons assortiment actueel en eigentijds te houden, is gebleken dat we al 25 jaar op de goede weg zitten.

Het bestuur is dankbaar en trots de klanten uit Wierden en omstreken een bijzonder en origineel
assortiment te kunnen aanbieden.

Daarom wordt bij dit lustrum groot uitgepakt. Zoals altijd wordt ook aan dit lustrum een goed doel gekoppeld. Deze keer is dat het waterfilterproject van de stichting Karibu.

Vijfentwintig dagen, van 4 tot en met 29 november, gaat er 25% van onze omzet naar het Tulip Table Top waterfilterproject van Marjan Tieberink van stichting Karibu. Meer informatie over de stichting is te vinden op de website. Onder het menublokje ‘projecten Tanzania’ staat een uitgebreid artikel met foto’s. Tijdens onze actiedagen zal Marjan het waterfiltersysteem presenteren in onze winkel. Meer informatie over de stichting Karibu is hier te vinden.

Tijdens de Wierdense jaarmarkt Sunte Mart’n op 4 november zal Marjan met een waterfilter in onze speciale kraam staan en uitleg geven. Zoals gebruikelijk houdt Wereld Winkel Wierden op deze gezellige dag een verloting. Deze traditie zal in verband met ons jubileum nog een extra feestelijk tintje krijgen.

Naast het altijd prijs-lootje is er nog eens kans op een speciaal ‘jubileumkaartje’. Dat geeft recht op een extra cadeautje voor 25 gelukkigen.

Cadeautje
Wie jarig is trakteert! Iedereen die aan kan tonen dat hij of zij 4 november 25 jaar wordt, 25 jaar is getrouwd of 25-jarig jubileum mag zich voor 1 november aanmelden via info@wereldwinkelwierden.nl. Op 4 november om 16.00 uur krijgen zij een cadeautje, Bovendien hebben zij de mogelijkheid om die dag met 25% korting een non-food product te kopen. De jubilarissen zullen ook samen op de foto gaan. 

Maar er is nog meer! Vijfentwintig dagen lang hebben we een kassabonnenactie. Elke klant mag de bon, voorzien van naam, telefoonnummer en e-mailadres inleveren. Aan het einde van de actieperiode worden er drie bonnen uit de pot getrokken. De gelukkigen krijgen een Wereld Winkel Wierden cadeaukaart ter waarde van 25 euro. 

Meesterwerken
Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd. Op 4 november worden er vanuit de kraam op de Sint Maartensmarkt kleurplaten worden uitgedeeld. Natuurlijk kunnen in de dagen daarna in de winkel extra kleurplaten (diverse leeftijdscategorieën) worden opgehaald.

Iedereen die de tekening voor 17 november inlevert krijgt een aardigheidje. Voor de jurering zijn galeriehouder / kunstenaar Johannes Dollen en leerkracht Henriëtte Dresselhuis gestrikt. Met deskundigheid zullen wij de meesterwerkjes beoordelen. De feestelijke prijsuitreiking is op vrijdag 29 november om 16.00 uur in de winkel.

Om de opening van ons jubileum op 4 november extra feestelijk te laten verlopen wordt er vanaf midden oktober aan klanten die 10 euro of meer besteden vrijkaartjes voor het reuzenrad op de Sunte Mart’nsmarkt uitgereikt.

Karibu betekent welkom. Wij zeggen dan ook graag: karibu in onze mooie cadeauwinkel.

 


Samen eten is samen genieten

Ieder mens gelijke kansen en een goed bestaan, dat zal iedereen aanspreken. Samen stilstaan bij voedselzekerheid, dichtbij en ver weg, gebeurt op de Wereldvoedseldag op woensdag 16 oktober in Wierden. Hierbij wordt ook de jeugd betrokken.  

Bij zalencentrum Het Anker wordt op woensdag 16 oktober om 18.00 uur lokaal fairrukkelijk en werelds gesmuld. De kosten bedragen 25 euro, dit is inclusief een drankje. De tickets zijn nog tot en met 9 oktober verkrijgbaar bij onze winkel aan de Marktstraat 11a.

Ook dit jaar houden wij weer een fairrukkelijk buffet in het kader van de Wereldvoedseldag. Het is de bedoeling dat veel mensen aanschuiven en bewust stilstaan bij een eerlijke voedselverdeling in de wereld.  In ons dorp, misschien wel in onze eigen straat, zijn er mensen die niet voldoende te eten hebben. De organisatie heeft daarom sponsoren bereid gevonden om een aantal beschikbaar te stellen voor mensen die door omstandigheden nooit in de gelegenheid zijn om eens een keer lekker uit eten te gaan. Deze doelgroep is indirect ons goede doel.

De jeugd wordt erbij betrokken met een digitaal aangeleverd lespakket, een gastles door een kok, een kookworkshop op 9 oktober en een kijkje achter de schermen bij de plaatselijke Voedselbank. Zo worden zij zich bewust van de voedselverdeling, leren zij om gezond te eten en geen voedsel te verspillen.

Samen even stilstaan bij een eerlijke voedselverdeling, zowel wereldwijd als lokaal, samen koken, samen eten en vooral verbinden: dat is wat we willen.


Schuif jij ook dit jaar weer aan bij het Wereldmaal?

Wereld Winkel Wierden heeft vorig jaar samen met plaatselijke ondernemers Wereldvoedseldag op de kaart gezet. Het event lokaal fairrukkelijk en wereld smullen was een klapstuk. Genoemde stichting omarmt het initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om wereldwijd een keer per jaar extra aandacht te geven aan voedselzekerheid in de wereld. Dat betekent samen stilstaan bij honger elders in de wereld of beter gezegd: samen even stilstaan bij een oneerlijke verdeling van het voedsel. Daarom wordt er dit jaar op woensdag 16 oktober, de landelijke Wereldvoedseldag, weer een wereldmaal geserveerd bij Het Anker. Het evenement heeft een iets andere opzet dan vorig jaar.

Kook Challenge
De jeugd heeft de toekomst en daarom zijn alle basisscholen aangeschreven om mee te doen aan de eerste Wierdense Kids Kook Challenge. Met hulp van een digitaal aangeleverd lespakket en een gastles door een kok leren kinderen om gezond te eten en geen voedsel te verspillen. De Kook Challenge vindt plaats op woensdag 9 oktober voor leerlingen van groep 7 en 8.

Het Laar heeft zich al aangemeld. Hierbij een oproep aan alle basisscholen in de gemeente om zich alsnog aan te melden. Dit kan tot dinsdag 17 september door een mail te sturen naar wvdwereldmaal@gmail.com onder vermelding van de Kids Kook Challenge.

Schepje erbovenop
Ook in de gemeente Wierden is het helaas niet vanzelfsprekend dat iedereen genoeg te eten heeft. Daarom heeft de organisatie besloten om er dit jaar nog een schepje bovenop te doen. Dit jaar wil de organisatie mensen die door omstandigheden nooit in de gelegenheid zijn om uit eten te gaan uitnodigen om aan te schuiven. Dankzij sponsoren zijn er tickets beschikbaar voor deze doelgroep.

Mensen die iemand kennen die het verdient om een avondje uit te gaan kunnen hen aanmelden via wvdwereldmaal@gmail.com met als onderwerp 'wereldmaal cadeau'. Natuurlijk kunnen mensen zichzelf ook aanmelden. Dit kan ook door een gesloten envelop in de brievenbus van de Wereld Winkel aan de Markstraat 11 te doen. Als hierop 'wereldmaal cadeau' staat vermeld wordt deze alleen geopend door iemand van de werkgroep Wereldvoedseldag. De leden van de werkgroep gaan discreet met de aamelding en de gegevens om.

Dankbaar
Dit evenement is niet mogelijk zonder sponsoring en hulp. OVM, Rotary, Rabobank Noord-West Twente, Mark van gasterij De Oale Marckt, Richard van zalencentrum Het Anker en de vrijwilligers van zowel Bowie als de Wereld Winkel Wierden dragen het wereldmaal een warm hart toe. Dankzij hun bijdrage en inzet zal dit evenement handen en voeten krijgen.

De komende tijd volgt er meer informatie over het Wereldmaal, ticketverkoop en de Kids Kook Challenge.

HOPE4KIDS

We kregen van Marianne Verhoeff van Hope4Kids een bericht:

Goedemorgen,     

      

Zoals beloofd hierbij wat foto's van onze reis naar Roemenië.

We hebben een gedeelte van jullie gift hiervoor gebruikt.  


Een aantal gezinnen boodschappen gebracht, daar waar het goed gebruikt kan worden. 
 

Ook alle "onze "kinderen bezoek gebracht en gesprekken gevoerd met de kinderbescherming.

           

Met vriendelijke groeten,

           

Marianne Verhoeff

 

Hope4kids

Fijn om te zien dat de goede doelen-cheques heel goed besteed worden.

 Meer informatie over Hope4kids kunt u vinden op: http://www.hope4kids.nl/

Weer cheques uitgereikt aan goede doelen 

 


Maar liefst vier goede doelen hebben we blij mogen maken met een mooi bedrag:

Stichting Bowie, Stichting Babubibi , Stichting Hope4Kids en De Generatietuin

Lees hier meer over het artikelen in de Driehoek en
de Wiezer